فامیلیان سورکی, حسین, زارع, غلامعلی. (1396). موبدان و حوزه عملکرد آنان در شاهنامه فردوسی با ملاحظاتی بر منابع پهلوی و تاریخی. مطالعات انتقادی ادبیات, 2(7), 39-68.
حسین فامیلیان سورکی; غلامعلی زارع. "موبدان و حوزه عملکرد آنان در شاهنامه فردوسی با ملاحظاتی بر منابع پهلوی و تاریخی". مطالعات انتقادی ادبیات, 2, 7, 1396, 39-68.
فامیلیان سورکی, حسین, زارع, غلامعلی. (1396). 'موبدان و حوزه عملکرد آنان در شاهنامه فردوسی با ملاحظاتی بر منابع پهلوی و تاریخی', مطالعات انتقادی ادبیات, 2(7), pp. 39-68.
فامیلیان سورکی, حسین, زارع, غلامعلی. موبدان و حوزه عملکرد آنان در شاهنامه فردوسی با ملاحظاتی بر منابع پهلوی و تاریخی. مطالعات انتقادی ادبیات, 1396; 2(7): 39-68.
موبدان و حوزه عملکرد آنان در شاهنامه فردوسی با ملاحظاتی بر منابع پهلوی و تاریخی
موبدان و حوزه عملکرد آنان در شاهنامه فردوسی با ملاحظاتی بر منابع پهلوی و تاریخی یکی از مباحث مهم در سراسر شاهنامه فردوسی مبحث مؤبدان و حوزه های متنوع کاری آنان است. در این پژوهش کوشیده ایم با رجوع به منابع مرتبط، این موضوع را جامعتر بکاویم که حاصل تحقیق، طبقه بندی حوزه کاری موبدان با عناوین زیر است: الف) شاهنشاهی ب) وزارت ج) مشاورت د) کاردانی هـ) آموزگاری و) خوابگزاری ز) ستاره شناسی ح) غیب دانی ط) سفارت ی) سپاهیگری ک) رازآگاهی و زارداری ل) آزمایش و سنجش م) داوری و قضاوت ن) عقد وازدواج س) گوهر شناسی ع) درمان ف) خزانه داری ض) اخذ مالیات ق) زندخوانی و ... در مجموع مؤبدان در اغلب حوادث شاهنامه نقش داشته اند که علی رغم اعتبار معنوی و خدمات گسترده و مؤثر مادی، در نهایت به دلیل اشتباهات نظری، عملی و اعتقادی هم به خود و هم به آیین زردشت و هم به کشور آسیب رساندند که با تعهد و تقید قابل پیشگیری بود.
جنیدی، فریدون، (1392). داستان ایران بر بنیاد گفتارهای ایرانی، چ اول، تهران: بلخ .
حریریان،محمود،ملکشهمیرزادی،صادق،آموزگار،ژاله،میرسعیدی،نادر، (1388). تاریخ ایران باستان، ج اول، تهران: سمت.
خواجوی کرمانی، کمال الدین ابوالعطاء، (1386). سام نامه، تصحیح میترا مهر آبادی، چ اول، تهران: دنیای کتاب.
خیام، عمر، (بی تا). نوروزنامه، به سعی و تصحیح مجتبی مینوی، تهران: کتابخانه کاوه.
دادگی، فرنبغ، (1380). بندهش، به کوشش مهرداد بهار، چ دوم، طوس.
21. دلپذیر، زهرا، (1389). خویشکاریهای موبدان در شاهنامه،دو فصلنامه علمی-پژوهشی زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تربیت معلم تهران، دوره جدید، سال هجدهم، شماره 69، ص 89-58.
22. دلپذیر،زهرا و دیگران (1390). رد و موبد در شاهنامه،متن شناسی ادب فارسی(مجله ی دانشکده ی ادبیات و علوم انسانی اصفهان) دوره 47 شماره 3(پیاپی 11) ص74-61.
راشد محصل، محمدتقی (1366). ترجمه گزیدههای زادسپرم، تهران، موسسه مطالعات و تحقیقات فرهنگی
رضی، هاشم، (1376). وندیداد، ج اول، چ اول، فکر روز.
---------، (1381). دانشنامه ایران باستان، تهران: سخن
فرای، ریچارد. ن (1365). بخارا، ترجمه محمود محمودی، چ دوم، تهران: علمی و فرهنگی.
زمچی اسفزاری،معین الدین محمد، (1338). روضات الجنات فی اوصاف مدینه هرات، تصحیح سید محمد کاظم امام، انتشارات دانشگاه تهران.